Babišistán

21. 10. 2015 21:34:18
Jeden Babiš vládne všem, koblihou všem káže, celý byznys ovládne, k Agrofertu sváže. Ani ti, kterým přišla myšlenka řídit stát jako firmu sympatická, si určitě nepředstavovali, že bude stát řízen jako další divize Agrofertu.

Agrofert a jeho firmy vždy byly příjemci dotací jak českých, tak evropských. Obecně na čerpání veřejných dotací není nic špatného, je to forma provádění hospodářské politiky s velmi ušlechtilými cíli. Co však v pořádku není - pokud majitel kolosu přijímajícího dotace rozhoduje o cílech hospodářské politiky, obecném účelu i konkrétním nastavení těchto dotací. Že téměř 890 MCZK vyplácí resort životního prostředí ovládaný ministrem ze strany, které je Babiš největším sponzorem a de facto majitelem, je proti tomu detail.

Agrofert a jeho firmy byly vždy účastny veřejných zakázek v různých oblastech a často je i vyhrávaly. Obecně není na účasti soukromých firem na veřejných zakázkách vůbec nic špatného, jistě jde o projekty potřebné přinášející daňovým poplatníkům vysoký užitek. Co však v pořádku není - pokud jsou veřejné zakázky vypisovány a rozhodovány institucemi, jež jsou ovládány lidmi přímo či nepřímo závislými na majiteli jednoho z významných soutěžitelů.

Evropské dotace jsou někdy byrokratické a složité a při opomenutích často naskočí nějaké to penále za porušení rozpočtové kázně. Obecně není nic špatného, pokud jsou tato penále odpouštěna, zejména pokud se jedná o opomenutí nezávažná a uplatnění penále by mohlo způsobit subjektu realizujícímu projekt z evropských fondů, např. obci, závažné škody. Co však v pořádku není - pokud je takové penále odpuštěno soukromé firmě ministrem financí, který je zároveň jejím majitelem. Při objemu odpuštěných 1,5 miliardy začne být člověku toho Ratha se sedmičkou vína až trochu líto.

Vybírání daní je někdy složité a jsou lidé, kteří trochu švindlují i lidé, kteří páchají kolosální podvody. A není nic špatného, pokud finanční správa hledá inovativní způsoby, jak podvodům zabránit. A rovněž může využívat instituty narušující soukromý osob přiměřeně závažnosti páchané kriminality. Co v pořádku není - je nasazení online monitorovacího systému na každý subjekt v ekonomice, jenž podvodům ani švindlům stejně reálně nedokáže zabránit, nepřiměřeně zatíží daňové poplatníky i státní správu enormním množstvím dat, kterými už státní správa stejně disponuje v rámci současného výkaznictví. A co je ještě méně v pořádku - úřad ovládá člověk, jenž dokáže tato data potenciálně využít ku prospěchu svého byznysu, k tlaku na své partnery atd.

Po téměř třech letech ve veřejném prostoru se Babiš stále prezentuje jako nepolitik. Není nic špatného vybudovat si sebeprezentaci ve veřejném sektoru dle svých pocitů. Co však v pořádku není, je kategorické odmítání politiky jako profese, která by měla být vykonávána v patřičné kvalitě. Není v pořádku, pokud se někdo po dvou letech v politice stále cítí jako podnikatel. Není v pořádku, že přes sílící projevy střetu zájmů Andrej Babiš nadále odmítá, že by byl ve střetu zájmů. V normálním světě můžete být úspěšný podnikatel nebo úspěšný politik. Nikoliv obojí. V Babišistánu můžete být úspěšný podnikatel prostřednictvím politiky.

Přitom my potřebujeme opravdové politiky, reprezentanty země, kteří dokáží o důležitých tématech globálního významu jednat s našimi partnery a ne se vyjadřovat, že je to nezajímá. A v zahraniční politice je u pana Babiše ten nezájem pořád lepší varianta, než nedopatřením vypuštěné moudro.

Stb, Agrotec, nájezd do zdravotnictví, biopaliva a další kauzy už pro dnešek nechme stranou. Naším cílem by mělo být žít ve svobodné demokratické zemi západního střihu, nikoliv v Babišistánu. Ano, tudy cesta nevede!

---------------------------------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Zdroje:

http://www.novinky.cz/ekonomika/366478-babisovu-agrofertu-loni-rekordne-pritekly-statni-dotace.html

http://echo24.cz/a/wQ5qb/odpustil-babis-jako-ministr-agrofertu-platbu-15-miliardy

http://svobodneforum.cz/jak-babisuv-urad-odpustil-agrofertu-na-danich-15-miliardy-spatny-vtip/

http://www.top09.cz/proc-nas-volit/fakta-a-argumenty/proc-nezavadet-elektronickou-evidenci-trzeb-18044.html

http://www.evropskehodnoty.cz/babisovy-desive-vyroky-zahranicni-politice/

Autor: Martin Procházka | středa 21.10.2015 21:34 | karma článku: 25.50 | přečteno: 790x

Další články blogera

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 451 | Diskuse

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma článku: 9.56 | Přečteno: 444 | Diskuse

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma článku: 16.71 | Přečteno: 662 | Diskuse

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma článku: 13.88 | Přečteno: 432 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.79 | Přečteno: 501 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 27.31 | Přečteno: 1581 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 476 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 267 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 30.05 | Přečteno: 684 | Diskuse
Počet článků 340 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1791

Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...