Jsem ten hajzl, co je "pro uprchlíky"!

11. 01. 2016 22:16:52
Tím pádem nepochybně dostanu sežrat každý jeden incident, který s uprchlíky nějak souvisí, ať už reálný nebo hoax. Nezbude, než to pár let snášet. Ale co je to, být "pro uprchlíky"? Copak je to nějaká nová politická strana?

To, že přijímání uprchlíků říkám ano, neznamená, že bych sem uprchlíky zval, byl z nich nadšený nebo neměl obavy z následků. Pravdou je, že příjímání uprchlíků vlastně není volba. Uprchlík, od slova prchat, je snad srozumitelný pojem, říkající, že ta osoba potřebuje pomoc. Že je jich příliš mnoho? Běžte to říci představitelům Turecka, Jordánska nebo Libanonu.

Na uprchlickou vlnu jsme nebyli připraveni, ono plánovat válečný konflikt u svých hranic v dobách míru není úplně běžná praxe. Stejně tak nebylo připraveno Turecko. Nebyly připraveny žádné uprchlické tábory, ve kterých by bylo možné se o příval uprchlíků postarat.

Těžko se proto divit, že Turecko bylo vděčné za každého uprchlíka, který se vydal dále do Řecka, protože nemělo nikterak garantováno, že mu mezinárodní společenství se zvládnutím uprchlické vlny pomůže. Obdobně se chovalo i Řecko, protože i ono mělo oprávněné pochyby, zda se nějaké včasné pomoci dočká.

Protože žádný společný fungující mechanismus pro řešení obdobných situací neexistoval, překvapovala vlna uprchlíků stát od státu, přičemž pro každý to bylo nad jeho síly. Až dorazila tato vlna do Německa. Není žádná země, kam dále by tok směřoval. Ani v silách Německa pravděpodobně není tuto uprchlickou vlnu zvládnout, jenomže Němci neměli na vybranou, prostě dělají, co je v jejich silách. A my ani další členské země jim v tom zrovna moc nepomáháme.

Dle těch, co jsou "proti uprchlíkům", nechtějí je tu a požadují zavřenou hranici, mohou za uprchlickou krizi Němci a kancléřka Merkelová, protože je údajně pozvala. Já a se mnou každý další hajzl, který je "pro uprchlíky" jsme podle nich zodpovědní za každý kriminální čin, který "ta zvířata s iPhony" spáchala a spáchají.

Jenomže žádný z těch států, který na té migrační trase leží, nebyl nikdy tázán, zda si přeje přijímat uprchlíky. Oni prostě přišli. A nikdo normální je nebude střílet na hranicích, utápět v Egejském moři, nechat je zemřít zimou či hladem. Pokud snad ano, těžko hovořit o ochraně "civilizace".

Nám připadají válečné hrůzy syrské občanské války z našeho českého komfortu nějak extrémně daleko, ale ve skutečnosti svět tak velký není. Do válečné zóny se dostanete za 30 hodin autem.

Podle některých se má pomáhat uprchlíkům v zemích sousedících s válečnou zónou (Turecko, Jordánsko, Libanon). Mezi léty 2012 až 2014 vynaložila ČR na řešení uprchlické krize v souvislosti s občanskou válkou v Sýrii 75 miliónů korun=1,5% ročního objemu dotací pro Agrofert během tří let. V listopadu 2015 pod tlakem uprchlické krize byla pomoc na řešení souvisejících problémů navýšena - 60 MCZK pro program Medevac, 10 MCZK pro Srbsko, dalších 40M pro země sousedící se Sýrií. Tím se toto řešení dramaticky posunulo v žebříčku priorit - za jediný rok 2,2 % ročního objemu dotací pro Agrofert. Nevylučuji, že vláda neposkytla další formy pomoci, které se mi dohledat nepodařilo, ale pochybuji, že by to mělo vzhledem k dotačnímu toku Agrofertu nějaký podstatný vliv.

Špatné podmínky v táborech se ztrátou naděje způsobily masivní vlnu uprchlíků směřujících dále do EU (nikoliv nějaký projev kancléřky Merkelové, jak se rádo povídá). Česko se hned jalo poučovat Němce, jak to dělají blbě a stali jsme se i hlasitými odpůrci kvót, což je především jasně deklarovaný závazek odlehčit svým spojencům a postarat se o určitý počet lidí. Kdyby místo syrského konfliktu eskaloval ukrajinský a na území ČR a SR se během pár týdnů octlo několik miliónů Ukrajinců, asi by byl postoj těchto zemí k závazným kvótám poněkud odlišný.

Hysterie v Česku, vzhledem k tomu, že i těch pár uprchlíků, co se zde omylem ocitlo, vzalo do zaječí jak nejrychleji mohlo, opravdu nesluší. Nesluší nám hlásání konce naší civilizace, u čehož se chováme extrémně necivilizovaně. Nesluší nám hulákat na náměstích se šibenicemi, dělit se na "pro" a "proti" uprchlíkům.

Nemám vztek na běžné občany, že mají obavy a neříkám ani, že nejsou oprávněné. Naopak mám vztek na některé naše představitele, prezidenta zvláště, kteří v těchto těžkých časech mají být morálními autoritami přinášející řešení, nikoliv přiživující se na onom přirozeném strachu, který se společností šíří.

Považuji za naprosto normální, že lidem v nouzi se pomáhá. Evropa ostatně ani žádnou jinou alternativu nedostala. Návrhy na technicky nemožné zavření hranic či aby ti "mladí zdraví muži" šli raději bránit svou vlast (za koho z těch desítek stran konfliktu asi mají bojovat?) jsou vskutku pouze hospodské kecy, nikoliv skutečná řešení.

Ta skutečná řešení se dějí a dějí se právě tak rychle, jak jen to naše rozhodovací mechanizmy umožňují. Zásadním způsobem se reformuje Frontex, masivně se pomáhá v sousedních zemích, pracuje se na míru v Sýrii. Než toto přinese ovoce a uprchlická vlna se obrátí zpět k domovu, stane se ještě nepochybně mnoho incidentů a přijdou další miliony uprchlíků.

Připadá vám EU neakceschopná? Má pouze takové pravomoci, jaké jí byly členské země ochotny poskytnout. A že se jim moc nechtělo. Poslouchat pokrytecké euroskeptiky, jak kritizují EU za neakceschopnost, je docela úsměvné.

Silvestrovské události v Německu jsou velmi nešťastné a pokusy manipulovat informacemi o těchto incidentech jsou stejně nebezpečné a hloupé jako šíření informací s vymyšlenými incidenty. Ano, uprchlíci přicházejí z jiného kulturního okruhu a nepochybně bude ještě mnoho incidentů, mnoho problémů. Nicméně kriminalita uprchlíků nemůže vést k odepření pomoci těm, kteří ji potřebují.

Věřím, že někteří z vás můj postoj chápou či pochopí, jiní mi nepřestanou psát a připínat na FB zeď příspěvky, co ti zatracení imigranti zase způsobili. Nu, pokud má někdo lepší řešení (proveditelné a funkční), než to, co právě EU dělá, jeho šance na získání Nobelovy ceny míru jsou značné.

Česko má ve svém zapojení do řešení ještě značné rezervy.

---------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Autor: Martin Procházka | pondělí 11.1.2016 22:16 | karma článku: 34.84 | přečteno: 8358x

Další články blogera

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 451 | Diskuse

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma článku: 9.56 | Přečteno: 444 | Diskuse

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma článku: 16.71 | Přečteno: 662 | Diskuse

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma článku: 13.88 | Přečteno: 432 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 25.82 | Přečteno: 487 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 514 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse
Počet článků 340 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1791

Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...