Burkiny a svoboda

Dopracovali jsme se do fáze, kdy policisté nutí ženy na pláži svlékat burkiny, což je nešťastné a nápadně mi to připomíná stříhání vousů židům při pogromech. Člověk by řekl, že jsme se z těch nacistických zvráceností poučili.

Na plážích potkáváme krásné slečny nejen v bikinách, ale i v plavkách typu tanga a často bez horního dílu plavek. Něco, za co by je ještě v 60. letech stíhala mravnostní policie. Kdysi se dokonce v Evropě měřila délka plavek pod hrozbou pokuty. Měl jsem dojem, že jsme zmoudřeli a veřejná moc se zkrátka nebude zaobírat takovou ryze soukromou věcí, zda jsme na plážích moc oblečeni nebo moc vysvlečeni. 

Masivní podpora zákazů burkin svědčí o tom, jak málo tolerantní a svobodomyslní ve skutečnosti jsme, měřeno tou většinovou masou. Jeden kolega bloger vyčítal TOP09 hesla o svobodě jako prázdná. Myslím, že na příkladu kauzy burkin je patrné, jak důležité je chápat onen obsah slova svoboda.

Svoboda znamená, že nikomu není nic do toho, jak se oblékám. Svoboda znamená zároveň i respekt ke svobodě druhých. Nemohu nikoho nutit, aby se oblékal tak jako já. Není přípustné, abychom pronásledovali odlišné postoje a odlišná náboženství, zároveň není přípustné, aby nás postoje druhých nutily se těmto postojům přizpůsobovat.

Jinými slovy - nejsme oprávněni připravit muslimky o právo koupat se v burkinách. Muslimky však nejsou oprávněny koupat se v burkinách například ve veřejných bazénech, kde provozní řád neumožňuje ani mužům koupání v šortkách a nikdo nemůže požadovat po provozovateli úpravu provozního řádu kvůli svému náboženství. Ale taková pláž, tam se můžete opalovat třeba v motorkářské kombinéze, jak také recesisté ve Francii předvedli.

Ještě jednodušeji, my nejsme oprávněni požadovat po muslimkách, aby se svlékly, muslimové nemohou požadovat po evropských ženách, aby se oblékly. Tak jednoduché to je. Vzájemný respekt a tolerance je nedílnou součástí svobody, té svobody, v jejímž důsledku míří migrační proudy z celého světa do EU a nikoliv z ní.

-------------------------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Autor: Martin Procházka | pondělí 29.8.2016 20:05 | karma článku: 20,40 | přečteno: 779x