Martin Procházka

ANO, zabilo jsi Prahu!

29. 09. 2016 20:00:55
Na Pankráci roste k obloze Véčko. Krásná moderní stavba. Jenže jediná. Stavební jeřáby v Praze spočítáte na prstech jedné ruky. V jiných srovnatelných evropských městech jsou jich desítky kam až oko dohlédne. A bude ještě hůře.

Od ledna do července se v Praze zahájilo 978 nových bytů. Zdá se vám to hodně? Za stejné období loňského roku to bylo 3 055! Mezi léty 2006 až 2016 je druhé nejnižší číslo za stejné období 1493 a to za leden až červenec 2012, kdy konec recese nebyl v dohledu. Nejnižší číslo za 10 let při hospodářském boomu značí ohromný průšvih, jež pocítíme v letech následujících.

Výhled se nelepší, protože to vypadá, že ve třetím čtvrtletí 2016 nevydal magistrát ani jedno stavební povolení na nové bytové jednotky. Nestačí, že země V4 mají stavební řízení jako společnou brzdu konkurenceschopnosti, současný pražský magistrát posunul škody z moci úřední na nový level.

Praha je metropolí, gravitačním centrem, které neustále absorbuje nové obyvatele z celé země i ze zahraničí (jo, zatracení migranti:)) Noví obyvatelé musejí mít kde bydlet. Z úřední neschopnosti zmrazená výstavba znamená horší kvalitu bydlení za vyšší ceny a počátek období úpadku. Obrat je bohužel v nedohlednu.

Ostatně, kdo by chtěl teď pro magistrát pracovat? Petr Hlaváček z IPR byl odvolán a celá sekce ho následovala pryč sama. Klíčovou vizi Prahy nemá kdo dokončit. Firmy stavějící Blanku se o své peníze musely soudit a jedna z nich je v insolvenci. Razící štíty z Blanky mohly razit metro D, jenomže buď shnijí nebo budou prodány do zahraničí. Budou potřeba nové, pokud se ta trasa kdy začne stavět. Pražský okruh je ve "zkušebním" provozu už pár let a soud ho teoreticky může kdykoliv zavřít. Jeho podstatná část chybí a dodnes není jasné, kudy povede. Město, kde se nestaví, je mrtvé.

Po současné magistrátní koalici tak máme vyhlídku na nedostupné bydlení, nefunkční dopravu a totální chaos. Takže dobrá rada - nepouštějte ANO k moci ve svých krajích a bude líp.

-------------------------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

-------------------------------------------

Příslušné statistiky zde: https://www.czso.cz/csu/czso/bvz_cr

Autor: Martin Procházka | karma: 30.33 | přečteno: 1695 ×
Poslední články autora