Martin Procházka

Čína je jídlo, ne kámoš!

6. 11. 2016 20:03:44
Čínská ekonomika má velký potenciál, ale u potenciálu to ještě nějakou dobu zůstane. Partnerství s Čínou rozhodně nemůže přinésti nic, za co bychom měli ohýbat hřbet. A pokud Čína požaduje ohnutí hřbetu, pak to není partnerství.

Čínou ani Ruskem nelze diverzifikovat zahraniční obchod ani investice. Navěky věků bude platit, že nejvyšší důležitost bude mít trh EU a až poté ostatní. Geografie se nedá oblafnout a především export do zemí EU je díky existenci EU neuvěřitelně snadný a přístupný i malým podnikům. Provázanost ekonomik se stále prohlubuje.

Úspěch české ekonomiky musí být postaven na vysoce inovativních technologiích. Aby tu nebyly pouze montovny, ale i vývojová centra, si přejeme všichni. Aby byly západní firmy ochotni českým obchodním partnerům poskytovat i své know-how, potřebují jistotu, že český partner tyto technologie obratem ruky nepřeprodá Číňanům.

Západní firmy jsou velmi opatrné, s kým obchodují. Čínský kapitál v podniku docela dobře může znamenat stopku pro export do Německa. I my bychom tedy měli být velmi opatrní, co se týká charakteru čínských investic. Zatím se jedná výlučně o nákupy stávajících firem jednou jedinou investiční skupinou s vazbami na čínskou rozvědku a struktura nákupů značí, že jde o vliv daleko více, než o nějakou návratnost. Dosud nevzniklo jediné nové pracovní místo a dokonce ani nedošlo k navýšení našeho exportu do Číny.

Mohou nám Číňané přinésti nějaké nové technologie? Dost obtížně. Poslední čínská investice na zelené louce byla továrna na lunch-meat a vůbec nedopadla dobře. Je hanebné ohnout hřbet pro peníze. Ještě hanebnější je však ohnout hřbet a doufat, že přijdou peníze. To rozhodně není v českém zájmu.

A musím říci, že mě velice potěšilo, jaký preferenční výprask obdrželi socialisté a komunisté za svůj nedávný výlet do čínské zadnice. To poníženectví zkrátka nesnese ani levicový volič. Tak se možná Číně podařilo sjednotit český národ na tom, že chceme být hrdou a sebevědomou zemí. Prezident a někteří další ústavní činitelé by si neměli plést zájmy státu se zájmy svých kamarádů. Takhle se země reprezentovat nedá. Věřím, že máme na víc!

------------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Autor: Martin Procházka | karma: 27.90 | přečteno: 975 ×
Poslední články autora