Sebevražda sociální demokracie

Bohuslav Sobotka vyhrál v posledním půl roce mnoho bitev. Jeho protivníci v ČSSD byli zadupáni do země. Vyhrál střet s prezidentem, vyhrál střet s Babišem. Takový premiér má při růstu ekonomiky do voleb dobře našlápnuto. A ejhle!

Zatímco rozumná strana v této pozici "máme se lépe, mějme se ještě líp" by s trochou šikovnosti mohla určit témata voleb a plně předvolební kampaň ovládnout, ovládla její vedení panika z několika předvolebních průzkumů a to se zbavilo relativně úspěšného lídra.

O Sobotkovi si lze myslet leccos, ale aby se ho socialisté mohli zbavit, museli by z rukávu tasit nového předvolebního lídra, svěží vítr, který přifoukne preference vzhůru. Jenže takový není. Představa pana Chovance, turbostudenta z Plzně, jako premiéra je prostě tragikomická, směšná. Pan Zaorálek je na tom o něco lépe, ale ani on není nikterak charismatický lídr. Mladé nadějné tváře? No Sobotka byl relativně nejmladší. A především za pádem preferencí nebyla osoba pana Sobotky.

Problém sociální demokracie je, že její program nabízí recepty v minulém století mnohokrát vyvrácené, poražené a zesměšněné. Daňové progrese, bezplatná zdravotní péče za každou cenu, stop privatizaci, regulace prodejní doby, sektorové daně, nic z toho nejen neosloví a netáhne, ale spíše odpuzuje. Schopnost sociální demokracie nabídnout témata pro mladou generaci v uceleném formátu, který by dával smysl, je prakticky nulová.

Druhým důvodem je "kudy chodil, tudy krad, sociální demokrat". Ústecký kraj a Středočeský kraj to naplnily dokonale. Potenciální nadějný lídr Jiří Zimola v kraji Jihočeském si velmi nerozvážně počínal při stavbě chaty na Lipně a pro socialisty typicky nemožným způsobem svoji nadějnou politickou kariéru ukončil. Pro ČSSD voličsky nejdůležitější Moravskoslezský kraj sužuje válka místních organizací ČSSD mezi sebou.

Absence leadershipu, silných témat, přítomnost skandálů a vnitřních půtek dělají pro vnějšího pozorovatele ČSSD nevolitelnou partou zoufalých korytářů. Sobotka před pár měsíci stranu konečně ovládl a byl největší nadějí nápravu. Jenže jeho odvoláním zahájila sociální demokracie útok na pětiprocentní hranici shora. Rest In Peace.

-------------------------------------------- 

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Autor: Martin Procházka | středa 14.6.2017 21:54 | karma článku: 32,13 | přečteno: 2163x