Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Katastrofický management Matly z Čapáku

ANO se snažilo celou dobu profilovat jako hnutí schopných manažerů, co to prostě zařídí. Výsledky byly tristní po celou dobu existence, ale covidová krize odhalila neschopnost vrchního „krizového“ manažera v plné nahotě.

Co jsou ta největší selhání, ke kterým dojít nemuselo?

1) Standardní krizové řízení obětované na úkor PR

Premiér dlouhodobě odmítal zřídit krizový štáb očividně z obavy, že hlavní roli v show o záchranu Česka by nehrál on, ale ministr vnitra červená mikina Hamáček. Vůbec nejde o to, zda Hamáček řídí něco lépe, ale o to, že stát má, očividně mimo povědomí premiéra, standardní mechanismy a krizové plány, podle kterých se možná nedá jet 100% v nastalé situaci, ale i tak jsou lepší než náhodná improvizace v podobě Rady vlády pro zdravotní rizika. Výsledek byl chaos.

Jarní vlna dopadla dobře a na podzim bychom v civilizované zemi čekali poučení se ze svých chyb. Ale my nejsme civilizovaná země, takže se komedie s tahanicí o zřízení krizového štábu se opakovala.

2) Centralizace na úkor funkčnosti

Jedno z prvních opatření vlády byla centralizace nákupu ochranných pomůcek. Ono by nebylo nic špatného na tom, pokud by vláda zahájila masivní nákupy ochranných pomůcek, ovšem problém byl, že zároveň zakázala komerční běžnou distribuci a nákupy samotnými poskytovateli zdravotnické péče. Fungující dodavatelské řetězce byly násilně přetrhány a všechna zdravotnická zařízení v zemi byla rázem odkázána na nákupní schopnosti úředníků ministerstva zdravotnictví, kteří něco takového dělali poprvé a nelze říci, že úspěšně.

Ani v tomto případě jsme se příliš nepoučili, neboť jsme nechali stvořit směšný centrální rezervační systém k očkování, jehož hacknutí trvalo studentovi IT 15 minut. Přínosy tohoto systému jsou dodnes nejasné.

3) Poklonkování východu a ignorance šikovných českých ručiček

Český průmysl má své kapitány hodné toho označení, bez ohledu na velikost jejich lodí (rozuměj firem). Čeští výrobci byli připraveni vrhnout nemalé zdroje na své riziko do produkce nedostatkových produktů pro boj s pandemií. Zatímco vláda posílala miliardové předplatby do Číny za pomůcky pochybné kvality, které následně vládní představitelé vítali na letišti, čeští výrobci naráželi do zdi. Jediným povoleným odběratelem byla vláda a ta výzvy podnikatelů ignorovala. Pokud by fungovala soukromá distribuce, dala by se ignorance vlády obejít, ale viz bod 2.

4) Absence kompenzací za restrikce

V první vlně covidu Jan Hamáček prohlásil, že podniky přeci zavřel covid a nevidí důvod pro náhradu škody. Tento výrok si jistě zaslouží čestné místo v top stupidních prohlášeních k pandemii.

Neschopnost vlády kompenzovat z jejího nařízení zavřené provozy, odmítání opozičního návrhu odškodňovacího zákona, který svazoval restrikce s náhradami, a pod tlakem vypuštěné podpůrné programy pro určité segmenty, kde podpora přicházela půl roku od události, nejen že nepomohly ekonomice, ale nepomohly důvěře v kroky vlády v boji proti epidemii.

Ve společnosti je vždy určité procento trollů, kteří budou protestovat proti jakýmkoliv vládním opatřením a klidně popírat existenci covidu při zaplněných nemocnicích. S tím se nedá nic dělat. Ovšem to, že se pod pódiem těchto trollů sejdou tisíce docela normálních lidí – kadeřníků, hospodských či obchodníků – je kolosálním selháním vlády.

5) Absence logiky a konzistence opatření

Lidé neradi respektují cokoliv, co je zdánlivě či skutečně v rozporu s elementární logikou. Nelze otevřít hypermarket a malý obchůdek nechat zavřený. Regály přelepené páskou jsou k smíchu. Že něco podobného dělají i v jiných zemích není omluva.

Vláda zkrátka musí přijímat omezení, která jsou minimalistická, efektivní, logická a mají začátek a konec. Časové hledisko je velmi důležité. Ani na okamžik nesmí vláda podléhat dojmu, že jí občané automaticky důvěřují. Lidi je potřeba získat na svou stranu, aby opatření přijali za svá. Říci, jaké opatření vyhlašuji, na jak dlouho a jaký to bude mít efekt. Lock down musí být krátký a konec jasně daný. Pak to lidé vydrží. Když však Matla z Čapáku druhý den lock downu vystoupí a řekne, že neví, zda po třech týdnech skončí, asi to nikoho moc nemotivuje opatření dodržet.

Bohužel je to věc, která se nelepší, vláda stále plácá páté přes deváté, důvěru občanů postrádá, a i proto opatření nefungují. Je to vina vlády, ne občanů.

6) Přehazování odpovědnosti

Po celou dobu pandemie se premiérova vyjádření přizpůsobují situaci mezi dvěma extrémními polohami „já jsem premiér, já za to plně odpovídám“ až po „já to nebyl“. Výroky, že to rozhodnou epidemiologové, jsou naprosto nemístné. Vláda jako celek má po celou dobu v rukou rozhodování a veškerou odpovědnost za přijatá rozhodnutí. Epidemiolog možná skvěle rozumí chování epidemie, ale vůbec nerozumí chování lidí nebo ekonomickým následkům. Úkolem předsedy vlády a ministrů je v rámci krizového řízení přijmout taková opatření, jejichž efekty jsou zváženy v celé škále dopadu, nikoliv jen z hlediska epidemie. Moc a odpovědnost je nedělitelná od vlády, nelze ji prostě přehodit do klína těm, co zrovna přišli. Proto si do čela země volíme lidi důvěryhodné, vzdělané a se širokým nadhledem, že?

Každá krize přináší příležitosti a pro jakoukoliv vládu alespoň průměrné zvládnutí krize znamená posílení důvěry občanů. Toto bohužel není ten případ. Hloupé a bohužel stále se opakující chyby nás stojí lidské životy a čelíme největšímu omezení osobních svobod od pádu komunismu.

Smutné na tom je, že ta krize neustále nabízí premiérovi nové a nové šance, jak překročit stín prospěchářského stbáka, co se omylem dostal k majetku a moci, a vyrůst ve státníka, ale všechny tyto šance jsou promarněny, protože je prostě není schopen vidět (ne, nebyl to ani nákup Sputniku, ani Ivermektinu).

Matla z Čapáku zjevně není ani schopný lídr, ani manažer. Za 7 let jsme ukolíbáni ekonomickým boomem mohli sledovat, že nemáme ani reformované důchody, vzdělávání, výkonnější státní správu, dokonce ani ty dálnice, dálnice. Nyní máme zbytečně vysoký počet mrtvých. Je to hodně smutný účet, a to vůbec nehovořím o konfliktu zájmů v podobě miliardového přísunu veřejných zdrojů formou dotací a zakázek do holdingu Agrofert.

Pandemie se s lepšími klimatickými podmínkami a vakcinací chýlí ke konci. Věřím, že po říjnových volbách skončí i Babiš. Čeká nás náročná obnova země. Poučme se, proč nemít tento typ člověka v čele státu. Už jen proto, že pokud vědci varují před rizikem smrtící pandemie, tak tohle nebyla ona.

Autor: Martin Procházka | sobota 6.3.2021 16:48 | karma článku: 43,14 | přečteno: 4038x
  • Další články autora

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma: 13,09 | Přečteno: 452x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma: 9,95 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma: 16,71 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma: 14,18 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

NATO se musí s Ruskem utkat o Ukrajinu, jinak se s ním utká o Pobaltí

Sankce nepomohou, i kdyby prošlo odstřižení od SWIFT. Putin tohle plánoval dlouho dopředu, tudíž s nimi počítá a je na ně připraven. Proti hrubé síle funguje jen hrubá síla a my nesmíme váhat ji použít.

24.2.2022 v 22:33 | Karma: 19,85 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007