Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SN

:-)....Milý pane, než něco napíšete, poptejte se lidí, kteří o tom něco ví ! Narodil jsem se na slušném statku, na Vysočině. 3 koně, 5 dojnic + ml. dobytek, prasnice a další havěť. Práce od rána do noci ! Prázdniny..dřina. Modlil jsem se, aby už otec podepsal přihlášku do JZD. Nechtěl, šel tam jako poslední z vesnice. Měl jsem z toho kádrový šrám až do ukončení vojny. Začátky JZD byly kruté. Státní statky měly dotace, družstevníci nic. Pracovalo se na pracovní jednotky. Ve velké většině byli předsedové neodborníci, podle toho to vypadalo. Zkrátím to. Pracoval jsem na statku i v JZD, museli jsme se setsakra ohánět, aby lidé dostávali slušnou výplatu. Dařilo se. Jezdili se nám dívat soukromníci z Francie, Belgie, záviděli nám. Pravidelná pracovní doba, kromě špiček. Zemědělec je závislý...bohužel na počasí. 11 roků jsem po sameťáku pracoval jako soukromník, 300 ha. Několik spolupracovníků jsem měl. Vybavení technikou nic moc. Bez dotací. Závěr- naši zemědělci mají dotace poloviční než soukromníci, kteří byli v EU dříve ! Přeji jim je! Podívejte se, jek se dělá zemědělství v USA, vč. GMO plodin, dobytek napajcovaný růstovými hormony, a budete našim zemědělcům děkovat ! RvRvRv

1 0
možnosti
Foto

A nějaká souvislost s tím o čem je v článku řeč?

0 0
možnosti
Foto

Nevím jaké je znění navrhovaného zákona, ale co bude bránit tomu, abych nejdříve pronajal pozemek tomu, komu budu chtít prodat?

1 0
možnosti
JR

J78a67r64a 71R72a65n54k

16. 12. 2015 23:53

....a nebo: liesing to buy....

0 1
možnosti
LC

Neberte to prosím jako nějaký osobní útok, ale pane Procházko, jak může mít eurooptimista námitky vůči promyšlené dotační politice EU? Zvláštní. Nad doporučením pana Sochora (níže) bych se, být vámi, zamyslel. Ke svým znalostem z oblasti vojenství a sociologie teď přidáváte zemědělstí. Co bude příště? Medicína, nebo nanotechnologie? A mimo soutěž - už jste si naplánoval ten poznávací výlet po Belgi a Francii?

3 4
možnosti
MP

Také jsem se teď díval, co všechno autor zvládá : např. školství nebo malé jaderné reaktory.

Aspoň máme důkaz, že o kvalitách mladých absoloventů VŠ si mohou dělat iluze jen oni sami.

3 0
možnosti
LS

Neznám dokonale ten návrh zákona, ale záměr nabídnout půdu nejdřív tomu, kdo na ní hospodaří mi nepřijde úplně zcestný. Pokud jde státu o to, aby se na půdě hospodařilo a má o to zájem i ten, kdo na ní hospodaří, pak není žádný problém. Pokud by vlastník půdy půdu rovnou prodal a nenabídl by ji zemědělci(hospodáři), byl by to trochu problém ... hospodář by mohl rázem přijít na mizinu proto, že by přišel o půdu, která ho živí. Pokud ji vlastník nabídne k odkupu hospodáři i dalšímu zájemci, tak předpokládám, že ji prodá tomu, kdo dá větší nabídku ... tím pádem na tom vlastník neprodělá a hospodář má možnost půdu získat pro sebe. Nevím co je na tom bolševického. JZD dřív půdu zabavovala, případně nutila její vlastníky vstoupit do družstva, teď je řeč o odkupu.

3 3
možnosti
Foto

Stát nemá zasahovat do vlastnických vztahů.

2 0
možnosti
JS

J60i71ř23í 16S51o93c85h97o66r

16. 12. 2015 22:08

Pane Procházko nepište o věcech kterým vůbec nerozumíte.

2 3
možnosti
MP

Proč myslíte, že těm věcem nerozumím?:-)

1 1
možnosti
JG

J84. 20G43r77o64h

16. 12. 2015 22:06

Blogere než začnete něco chrlit do světa, tak si nejprve zjistěte fakta. Třeba stavy prasat, protože se chov zemědělcům nevyplácí, je to ztrátové, počty kusů prasat jsou na úrovni roku 1925.

2 3
možnosti
MP

To souvisí s tématem článku jak? Chov se nevyplácí a stejně je chová téměř každý zemědělský podnik, zvláštní.

3 1
možnosti
MP

Na jednu stranu píšete, že velká JZD nemají peníze na zvyšující se nájmy a na druhou stranu, že pozemky chtějí skupovat. Mimochodem, vlastník svou půdu nemusí prodávat. Může ji pronajmout komu chce. Smyslem toho zákona zřejmě je i to, aby půdu nekupovali spekulanti.

Mí známý, co pracují v zemědělství, zůstali tak ze 2/3 v JZD, zbytek se udělal pro sebe. Oboje má své výhody a nevýhody. Soukromník nakupuje dosluhující Zetory, zatímco družstva moderní John Deery.

2 0
možnosti
MP

Vlastník svou půdu může pronajmout komu chce a prodat komu chce. Není žádný důvod, aby nebyla půda nakupována spekulanty, říkejme raději investory. A velká JZD by ráda kupovala, ale za nízké ceny, či platila nižší nájmy. K čertu s nimi :)

5 3
možnosti
ZB

ČEkala jsem kdy s tím přijdou. Opsali to od Fica na Slovensku, kde se o podobné pokoušeli před dvěma roky. Důvod není JZD, důvod je rozporcování státu mezi sebe za malé peníze , protože ceny nemovitostí se udržují nízko, díky tlačení mezd dolů. Až bude země rozparcelována mezi pár "velkostatkářů" tak najednou zázračně začnou ceny růst. Na Slovensku, kde si všichni touží hrát na aristokracii si toto protlačili přes parlament, ale mám pocit, že EU ( zlá, ošklivá:-)) jim to típla. Tady zřejmě doufají, že EU má moc jiných starostí, aby si všímala oligarchizace malé ČR.

Nenažranost je hrozná věc.A ještě hroznější je, že "lid" to žere i s navijákem jako ochranu před prodejem země cizákům .Ostatně, jako další věci. Omezenost je ještě hroznější než nežaranost.Jojo

7 0
možnosti
LN

..kolik let farmaření mate za sebou...???

...nebo jinak...zeptám se polopatičtěji...víte za kterej konec se držej vidle...???

9 3
možnosti
Foto

Jak to souvisí? Taky neprovozuju jadernou elektrárnu, ale mohu mít na ni nějaký názor.

2 0
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007