Diskuse

Růst důchodového věku do nekonečna? A proč ne?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mne se líbí, jak se pořád řeší ta délka života.

Kdo má pocit, že člověk před 40ti lety v 70ti nemohl jít dělat do slévárny či do dolu a za 80 let člověk v 70ti bude v dole či ve slévárně s úsměvem zařezávat a aby si víc vydělal, tak bude v práci i každou druhou sobotu....tak to snad nikdo nevidí, to je hloupé, ne?

Ať se kolem toho kecá sebevíc, tak v 70ti je člověk už starý. Tečka. To, že jeden je vitální a druhý je rád, že je rád....tak to prostě je. Je to o profesi, o tom v čem člověk žil, co si nese od svých předků atd.

2 0
možnosti

Práce není a nebude. Tedy je a bude, ale jaksi za ní nechce nikdo zaplatit. Za 40 let to bude ještě horší. Řešení bude spíše kratší pracovní doba a dřívější odchod do důchodu. Případně nepodmíněný příjem, aby se lidem umožnilo pracovat i za peníze, za které by jinak zemřeli hladem. Nebo nějaký "reset" stávajícího systému. Něco jako byl rok 1948.

0 0
možnosti

Souhlasím s tím, že hlavním problémem je neřešení důchodové reformy.

Ale nesdílím ten optimismus, že prodlužující se délka života znamená i PLOŠNÉ posouvání délky aktivní kariéry.

Jasně, jsou profese, které lze vykovávat do pozdního věku...senátoři, soudci, profesoři, lékaři atd.. U manuálních profesí je to už jiné. Ale i u sedavého zaměstnání budou mít lidé, pakliže nebudou hájeni nějakou "definitivou", problém od určitého věku si "kariéru" udržet. Prostě v soukromé komerční sféře se nějací šedesátníci chytat nebudou.

Díky novým technologiím svět patří mladým. A kdo z mladých šéfů (po kterých se žádá dynamičnost a kreativita) bude stát o starší rutinéry a řešit generační rozdíly?

Někdo si prostě zaměstnání udrží i do vysokého věku...ale většina lidí ne, i kdyby chtěli a zdraví jim sloužilo.

Prostě ty podmínky pro pozdější odchod do důchodu jsou pro jednotlivé profese i sektory (státní x soukromý) rozdílné.

Já na důchod ani nemyslím. Do té doby ho stejně nahradí něčím jiným...nějakou formou toho garantovaného příjmu, jak se již testuje v některých zemích..

3 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, že nynější návrh o zastropování důchodového věku na 65 let vůbec nic neřeší. Před volbami je ale každý "dáreček" voličům dobrý, zvláště když to vládu vůbec nic nestojí.

Vy ale ve věku 28 let si můžete jen těžko naplánovat, do kdy budete chtít nebo být schopen pracovat.

1 0
možnosti

Plánovat a chtít může, ale jaká bude realita jisté není.

0 0
možnosti

Přemýšlíte jako asociál a píšete jako negramot.

0 0
možnosti

Je Vám 28. Už jste se zbavil představy teenagerů, že všichni nad třicet jsou starci, to je fajn. Ale propadl jste iluzi, že díky rozvoji civilizace se staří jistě budou cítit jako mladíci ;-D;-D;-D Až Vám bude přes čtyřicet, tak se rozhlédněte mezi svými vrstevníky a diskrétně se poptejte, kdo už bere dlouhodobě léky a na co, kolik zbývá lidí, které nic nebolí, kolik z nich musí nosit brýle na blízko, kolik lidí na 45 má naplánovanou endoprotézu kyčle... Proč myslíte, že lidé nemají zájem o řemesla? Představí si, jak to řemeslo musí vykonávat i v 65 letech, a jímá je hrůza z představy, jak to budou (ne)zvládat.

7 1
možnosti

Žvásty .. a ještě s hrubkou,(...prodlužuje délka dožití a zejména délka dožití ve zdravý, kterou...)

4 0
možnosti

Kdyby jenom jedna, ale těch chyb je tam jako máku

2 0
možnosti

Podle mého je naprosto zbytečnou ztrátou času diskutovat (zvláště v parlamentu, jsou v Čechách jistě důležitější problémy k řešení) zprava zleva a stále dokola o něčem, co nevíme, jak se vyvine... Zvlášť když stačí jediná věta : "...každých x roků to vyhodnotíme a uvidí se..." Protože se uvidí, až konkrétní situace nastane...[>-]

0 0
možnosti

Mladí lidé nepřemýšlí o důchodech a je to tak v pořádku. Mně už je přes 60 a řeknu vám, že sta tisíce, možná miliony lidí si práci neudrží ani do těch 65. Tím jsem si jist. Ovšem jsou výjimky - např. zdraví specialisti (vědci, architekti, obchodníci či právníci nebo poslanci), kteří mohou dělat a dělají třeba do 70 nebo 80, ale to jsou vzácné výjimky. V roce 1975 jsem byl v základní vojenské službě a tím, co bude za 40 let jsem se vůbec nezabýval, mladý člověk má horizont myšlení pár let.

5 0
možnosti

Vy (jako já) hodně pamatujete. Jistě i rok cca 1994, kdy se uzákonil růst odchodu věku do důchodu. Tehdy ještě omezený horní hranicí - 65 let. Téměř všichni se hrozili toho, že všichni pomřeme, než se důchodu dožijeme - a vidíte, dožíváme se. A dožíváme se věku mnohem vyššího.

Mimochodem: Co budete dělat celých 20 let v důchodu? Krmit ptáčky? Buďte si jist, že koníčkem trvale celý den nevyplníte.

2 6
možnosti

Kdybych kdysi někomu řekl, že moje máma v 61 letech běhá několik maratonů ročně, považovali by mě, a právem, za blázna. Tehdy se v Československu vědělo, že maraton běhal pouze Zátopek.

Dnes, když jdu na start, je tam těch 61-tíků víc, než těch pod 30 a slavný maraton v New-Yorku musel zavést kategorii těch přes 85.

Sedmdesátníci lezou bez kyslíku na Mount Everest a jistě by se dalo vyjmenovat spousta dalších a dalších.

A proto mi není jasné, proč by nemohli už i dnešní mladiství staří odcházet do důchodu o něco později, než důchodci za kancléře Bismarcka. Ten totiž v Německu věkovou hranici 65 let pro tehdejší důchodce zavedl. Dožilo se jich jí ale velmi málo........!

3 7
možnosti

Bismarck mel limit 70 pri prumernem veku doziti 55.

1 0
možnosti

A co když někdo kariéru neplánuje, chce ,,jenom" spokojeně žít?:-)

2 0
možnosti

a co tím vlastně chcete říci. Že někdo nemůže spokojeně žít i nad 65?

0 0
možnosti