Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

Člověk by nad tím ČEZem plakal, že?

Vždyť jen za 1.Q 2022 vydělal pouhých Kč 26,7 mld. (to je více než ztrojnásobení čistého zisku ve srovnání s 1.Q 2021).

Ceny elektřiny nesužují jen domácnosti, ale zejména firmy.

Koho víc je jedno, postiženi jsou všichni plošně, takže pomoc je potřeba poskytnout zase plošně.

Žebračenky jsou pitomost.

Jediný rozumný postup vidím na Slovensku:

Chcete dodatečné zdanění zisku, tak jak máme příslušný zákon připravený, nebo radši zastropujete ceny elektřiny na EUR 62 za MWh (obsahuje i 100%-ní zisk, takže opravy i investice možno plánovat i nadále) do roku 2024?

A slovenští výrobci a distributoři elektřiny si demokraticky vybrali druhou možnost.

Za potlesku nestátních akcionářů, kteří také umějí počítat a zjistili, že ta první možnost by je vyšla dráž.

To by si jistě dokázali spočítat minoritní akcionáři ČEZu. Tak proč by se měli o něco soudit?

0 0
možnosti
AK

A co se týče rozdělení zisku, tak samozřejmě nebudu předstírat, že znám příští rozhodnutí valné hromady v této věci, ale klidně si dokáži představit, že zisk roku 2022 nebude vyplacen formou dividend akcionářům (tedy ani státu), ale že bude použit na nějaké další grýndýlové ptákoviny typu dalších větrníků, slunečníků, měsíčníků atd.

0 0
možnosti
LH

liberizovaný trh něco v době krize pořešil? já jen že máme jedny z nejvyšších cen energii v EU.:-P

2 1
možnosti
PK

Proč je například jiná situace ve Francii? Tam vláda nařídila EDF (cca 83 % vlastní stát), aby používala prodej na burze pouze pro přebytky EE. Proč nelze stejnou cestou postupovat v ČR?

(BTW, cena elektřiny pro obyvatele v ceníku ČEZ se pohybuje cca 3x vyšší než má EDF)

I laik v oblasti Energetiky musí tušit, že stávající cena EE nutí podnikatele zdražovat úměrně cenu výrobků a tlačí tak na inflaci a ta postihuje a postihne tvrdě občany této země.

Kdo z této situace má vlastně prospěch ? No občan/volič nikoliv, asi stát jako dominantní vlastník společnosti ČEZ, proč..asi získává příjmový prospěch státního rozpočtu, neboť z vysokých cen si nárokuje vyšší DPH.

A v této situaci nebyla veřejně slyšet nabídka energetické skupiny Energy AG (Tykač), která nabízela prodej EE ze svých uhelných elektráren mimo burzu, za cenu odpovídající situaci před ruskou invazí na Ukrajině, proč?

5 0
možnosti
MP

Nevím, jestli je francouzský stát a EDF příklad hodný následování. Díky velkému množství jaderných bloků měla Francie historicky levnou energii, kterou i exportovala, nicméně údržba elektráren a výstavba nových zdrojů dlouhodobě stagnovala. Dnešní stav je takový, že téměř polovina francouzských jaderných bloků stojí a z čistého exportéra se stal importér elektřiny.

Hledání mimotržních cest je nějakou formou subvence, kterou vždy zaplatíte, schodkem státního rozpočtu, zanedbáním investic atd.

Burzovní obchodování - evropský model volného trhu s elektřinou, kdy je důsledně oddělena výroba elektřiny, přenos a distribuce a samotný obchod s elektřinou - umožňuje transparentní provoz propojených přenosových soustav a celoevropské řešení přebytků a nedostatků v rámci EU, jak jistě víte, spotřeba se v každém okamžiku musí rovnat výrobě. Burza, na které je elektřina obchodována, není jedna, ale hned několik, od klasických termínovaných kontraktů až po denní trh, který právě umožňuje udržet stabilitu sítě.

Víte, co vlastně nabízel pan Tykač a co chtěl na oplátku? Žádná oficiální nabídka neexistuje. Pan Tykač vlastní uhelné zdroje, které bude potřeba v nějakém časovém horizontu odstavit a zlikvidovat. Nemyslím si, že by za jeho veřejným plácnutím byla charita.

2 0
možnosti
MB

Blog dobrý - proto se líbit nemůže. Prostě je to o vemenu na věčné časy. Aby bylo lépe, tak se bude dojit. Úplně nejlépe? Krávu vůbec nekrmit, ideální zvíře - zdroj blaha. Může se stát, vemeno se utrhne. Tedy Kanagom, přilepit ... :-)

0 1
možnosti
LH

zastánce kapitalismu hájí socialistický trh energií;-D

0 0
možnosti
MS

Váš článek je o důvod víc proč ČEZ vykoupit 20%, nebo rozdělit, když odkup nepůjde. Vztah stát - soukromník ve firmě, která má na starosti kritickou infrastrukturu, nemůže fungovat a je to zbytečný hazard. Kritickou infrastrukturu ať řídí firma, která má 100% soukromník, nebo 100% stát, které si budou konkurovat, ale podílový vztah obojího prostě nefunguje.

0 0
možnosti
MP

Stát má 2/3 podíl, odkup té třetiny by vyšel draho. Nicméně přítomnost firmy na burze je velmi užitečná pro efektivitu jejího fungování i pro fungování energetické politiky, pohyb cen akcií dává celkem jasnou informaci o rozumnosti či nerozumnosti rozhodnutí. Příkladem dobré praxe je třeba Deutsche Post, jedna z nejúspěšnějších zásilkových firem v Evropě.

0 0
možnosti
RC

Bezchybna a zcela spravna uvaha.Za zadnou cenu nesmi.politicka reprezentace,ktera vlastne nicemu nerozumi,pokrivit dalsi trh.Zlevneni a kvalitu mize prinest jen liberalnost a trzni prostredi bez jakehokoliv zasahu novodobych "soudruhu".

0 1
možnosti
JK

ČEZ dostane bezúročnou půjčku od státu na Dukovany ve výši více než 135 miliard (ale inflace s tím strašně zamává, bude to podstatně víc), což při současných úrocích ČNB 5,75% dělá za 10 let splácení 80 MILIARD pro ČEZ jen tak, gratis.

Až takové zhodnocení těch státem vlastněných akcií jsem věru nečekal ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
JV

Kdyžsi vás člověk přečte, nediví se, že ta vaše TOP09 jde do kytek. Zaslouženě.

3 2
možnosti
MP

Ještě, že tomuto tématu rozumíte a přednesl jste mnoho relevantních argumentů :)

0 2
možnosti
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007