Stát by se měl držet od OKD co nejdále

OKD je vcelku mnoho povyku pro nic. Veřejný zájem na jeho fungování není o nic větší než na fungování jakéhokoliv jiného velkého podniku v ČR a tudíž naprosto nehodný jakékoliv speciální intervence.

Je pochopitelné, že věřitelé, z nichž se nedávno stali akcionáři, by rádi vtáhli stát do hry. Nicméně jediný možný účel je, aby byl stát oškubán jako kuře. Angažmá státu sebou nemůže přinést jedno jediné smysluplně zachráněné pracovní místo ani jakoukoliv jinou přidanou hodnotu oproti standardní insolvenci, ve které bude kolos rozprodán a věřitelé poměrně uspokojeni. Zda a v jakém rozsahu se dál bude těžit uhlí pak závisí pouze na ekonomické realitě.

Ceny uhlí jsou stále nízko, ale na úrovních z počátku tisíciletí a zisková těžba je tedy pravděpodobně možná. Co je jisté, že cestu k ziskové těžbě neumí najít stát. Následkem by byla přezaměstnanost, nerentabilní těžba, nárůst ekologické zátěže, poškozování zdraví horníků, ztráty a nakonec ještě větší ztráty, které pak doplatíme my všichni.

Proč bychom to pro všechno na světě měli dělat? Proč bychom měli riskovat jedinou korunu z veřejných zdrojů na zachraňování firmy, která mířila do insolvence bez náznaku naděje poslední dva roky?

Prosím vládu, aby se vyvarovala pokušení dát jedinou korunu záruk, úvěrů nebo dokonce převzít/koupit OKD. (I kdyby to bylo za jedinou korunu, kupovat si za korunu čisté závazky je špatný obchod!)

O zaměstnanost se nebojme. Trh práce nasává do firem lidi, kteří dříve ani nepracovali. V OKD je mnoho zkušených profesionálů, jež mnohé úspěšnější podniky zoufale hledají. A náklady na zabezpečení těch ostatních nejsou nijak astronomické.

Astronomických nákladů se můžeme dočkat pouze v případě, že vláda zaváže daňové poplatníky k jakékoliv participaci v OKD. Rovněž bychom se měli vyvarovat insolvenčnímu zákonu typu lex OKD, změna zákona za účelem ovlivnění jedné insolvence ze strany státu je neslučitelná s principy právního řádu a je to velmi hloupý nápad.

Laissez faire, laissez passer. Liberální heslo k ochraně našich peněženek je v tomto případě velmi na místě.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Autor: Martin Procházka | úterý 3.5.2016 20:07 | karma článku: 27,23 | přečteno: 727x
  • Další články autora

Martin Procházka

Ukrajinu v tom nesmíme nechat

13.2.2022 v 9:33 | Karma: 34,76

Martin Procházka

Nezavrhujme povinné očkování

25.10.2021 v 20:59 | Karma: 36,41

Martin Procházka

Babišova drahota

28.9.2021 v 20:46 | Karma: 27,05

Martin Procházka

Nekrolog za Zonky

31.8.2021 v 17:54 | Karma: 43,31

Martin Procházka

Prolhaný a zpackaný lockdown

20.3.2021 v 22:46 | Karma: 45,00
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007