Martin Procházka

Válka světů - mladí vs. staří

24. 06. 2016 16:32:09
Česká a rakouská prezidentská volba i referendum v Británii mají překvapivě podobné rysy, odhalující hluboký společenský příkop táhnoucí se mezi mladými a starými, chudými a bohatými, vzdělanými a nevzdělanými, městy a vesnicemi.

Naneštěstí podobné výsledky mezi 55:45 rozhodně nevedou k zasypání těchto příkopů, ale kampaně před příslušnou volbou naopak tyto příkopy prohlubují.

Z kolébky demokracie - Starověkého Řecka - jsme zdědili zastupitelskou demokracii, nikoliv přímou. Proč? Řecko bylo složeno z městských států, které mezi sebou soutěžily a systémy s přímou demokracií zkrátka nebyly úspěšné. Důvod, proč to tak je, je velká míra emocí zapojená do rozhodování.

Tyto emoce jsou zcela iracionální a úplně vytlačují jakoukoliv argumentaci. Někdo to tam hodí, protože si myslí o ministerském předsedovi něco nepublikovatelného, někdo prostě proto, že měl špatný den. A to opravdu nepatří k důležitým rozhodnutím ovlivňujícím historii, zejména, pokud se jedná o rozhodnutí založená na boření.

Kouzlo té vzpoury proti současnému uspořádání doprovázené nekonkretizovanou nadějí, že bude líp (to je povědomé, že ANO), vede k emocionálnímu rozhodnutí, jehož následkem lze vyhrát hlasování o zboření, ale každý hlasující má úplně jiné představy o tom, co nového by mělo vyrůst.

Následky jsou útrpné, zejména, pokud po průchodu peklem zjistíte, že to, co jste zbořili, byl ten nejmenší společný jmenovatel, na kterém se společnost shodla. EU není dokonalá, ale je to nejlepší, co se kdy v Evropě povedlo dohodnout mezi 28 státy a jejich občany, které se ani ne před 100 lety vzájemnou nenávistí málem vyhubili.

Veřejný sektor není hra o trůny, které máte získat a soupeře pobít. Veřejný sektor je a musí být kompromisem, není to buď a nebo, neboť ve veřejné funkci politik nepřebírá odpovědnost pouze za své voliče, ale i za všechny, kteří ho nevolili a dokonce nevolili vůbec. Ta hrubá nepokora některých velkohubých politiků typu Zemana, Trumpa či Farage k táboru těch druhých je přesně to, co vede společnosti k temným emocím, strachu, zlobě, nenávisti, zkrátka temné straně síly.

Chceme-li světlejší budoucnost, toto k ní určitě nepovede. Naopak je potřeba, aby těmito emocemi rozdělené společnosti znovu nalezly důležitost toho, co je spojuje. Evropské hodnoty míru, svobody, demokracie a odstraňování bariér jsou nesouměřitelné s pomazánkovým máslem, které prostě není máslo. Naše emoce ale nedokáží rozpoznat důležitost problémů, které je vyvolali

Aby skutečně bylo lépe, je proto potřeba udělat více, než jen občas hodit lístek do urny podle toho, jaké je počasí. Je potřeba zajímat se, zjišťovat a zapojovat se do politického života, být politicky aktivní nejen volebním právem. Svět se rychle mění a abychom uspěli, musí být naše politická reprezentace řádově kvalitnější, než je dnes.

-------------------------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Autor: Martin Procházka | karma: 16.41 | přečteno: 896 ×
Poslední články autora