Martin Procházka

Tato země už má na víc, než soudruhy z KSČ, ČSSD nebo ANO

4. 10. 2016 20:02:50
Svět se dynamicky mění a přináší nové výzvy, příležitosti i hrozby. Veřejná správa našeho státu je hodně pozadu, aby alespoň držela krok a pokud mají ve volbách uspět normalizační kádry (mentálně či doslova), neposuneme se vpřed.

Všichni chceme být bohatí a úspěšní. Když se nám to daří, je to jen naše zásluha. Pokud se nám to nedaří, může za to někdo jiný. Skutečnost je zpravidla někde uprostřed. Šance na bohatý a úspěšný život máte spíše, pokud se narodíte v USA, než v Zimbabwe. Česko na tom s těmi šancemi není zas tak bídně. Dobře fungující veřejné instituce by naše šance k životnímu úspěchu měly zvyšovat a naše očekávání by neměla být malá, protože si za to berou téměř polovinu Vašeho příjmu ještě dřív, než ho uvidíte.

Krajské volby jsou první příležitost, jak nastavit jasnou trajektorii směřování České republiky. Ta by měla být založena na příznivém inovativním podnikatelském prostředí a proklientském přístupu veřejné správy k občanům i podnikatelům. Transparentnost a účelnost nakládání s veřejnými prostředky a nediskriminační přístup k veřejnému financování škol, nemocnic, sociálních služeb či obyčejných sportovních klubů je samozřejmý základ. Potřebujeme však mnohem víc.

Potřebujeme provázat zdravotní a sociální služby, aby co nejlépe odpovídaly potřebám stárnoucí populace. Potřebujeme rozumnou míru spoluúčasti ve zdravotnictví, neboť chceme žít déle a kvalitněji, chceme vyléčit i to, co dnes neumíme, a na to je ambice stávající reprezentace udržet stávající nemocnice v chodu trochu ubohá.

Potřebujeme školy připravující studenty nikoliv na budoucí povolání, ale na život. Ostatně více než polovina profesí, kterou budou dělat dnešní prvňáci, ještě ani neexistuje. Důležitý je všeobecný rozhled, jazyková vybavenost, komunikace a další univerzální soft skills, bez kterých se šance na budoucí úspěch smršťují. Školy musí spolupracovat s podniky i univerzitami a udržet krok nejen s realitou, ale i budoucností. Proto je nemyslitelné, aby byť na úrovni kraje školství řídili komunisté.

Kulturu na úřadech, finančních nevyjímaje, je potřeba transformovat tak, aby nemohly vystupovat z pozice arogance moci. Současný přístup brutálního pronásledování poplatníků, kdy jsou firmám obstaveny účty pro pouhé podezření z daňového nedoplatku, připomíná přístup neschopného farmáře, který zařízne krávu, aby se přesvědčil, jestli opravdu podojil vše, co mohl. Naopak je potřeba polovinu povinností k veřejné správě zrušit a zbylé maximálně zjednodušit, elektronizovat a po vzoru Nizozemí nechat úřady vydávat závazná stanoviska tak, aby měl podnikatel po konzultaci s úřadem jistotu, že své povinnosti řádně splnil.

I úředníkům samotným určitě prospěje, pokud bude jejich služba vnímána jako přínos a nikoliv jako zbytečné darmožroutství. Úředník, který pouze vyplácí sociální dávky na úřadu, zvaném ironicky Úřad práce, je zbytečný. To může dělat opice nebo počítač. Ale úředník, který se o svého klienta stará, učí ho zacházet s penězi, zvyšovat kvalifikaci a najít si práci, aby přestal být klientem, ten skutečně přináší zemi přidanou hodnotu.

Současná vláda těží z hospodářského růstu taženého z vnějšku. Získané peníze navíc mrhá za volební dárky a až zase klesne německý export, bude koukat jak tele na nová vrata. Nejen, že nedělá nic pro dlouhodobé a stabilní zvýšení konkurenceschopnosti a blahobytu, ale dokonce ještě zavádí prvky, které při vnějším otřesu krizi prohloubí.

Krajské volby jsou první šance této nezodpovědné politice říci jasné ne a zároveň nastartovat progresivnější a profesionálnější veřejnou správu. Využijte ji! Posun je možný tam, kde ANO, KSČ a ČSSD nedá dohromady nadpoloviční většinu mandátů.

------------------------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Autor: Martin Procházka | karma: 29.55 | přečteno: 1300 ×
Poslední články autora