Martin Procházka

Deregulace, debyrokratizace a deoligarchizace pro Česko

29. 11. 2016 20:14:37
Bylo by oprávněné očekávat, že přítomnost podnikatele ve vládě bude pro podnikatele požehnání. Bohužel 3 uplynulé roky je to katastrofa za katastrofou. Počet úředníků roste a podniky tráví čím dál více času komunikací s úřady.

Chaos v podobě EET je jen završující třešničkou na dortu. Babiš řídí ministerstvo financí ještě hůře, než by to dokázal jakýkoliv socialista, nehledě na to, že při výkonu úřadu sleduje vlastní zájmy jeho rodinného holdingu, do kterého celkem úspěšně začleňuje český stát.

Babišova slova o okrádání státu malými podnikateli jsou urážlivá, od reality odtržená a na druhého nejbohatšího muže v republice, který se daňově vyoptimalizoval mimo TOP20 největších plátců daně, i neuvěřitelně drzá. Žádný český živnostník si z krácených tržeb nepořídil Čapí hnízdo.

Kromě detailu, že ETT nikdy neodhalí pivo prodané ve vesnické hospodě bez papíru, leda by byla doplněna o nonstop kamerový monitoring provozovny, v okamžiku, kdy nekasíruje majitel, ale zaměstnanec, veškeré možnosti krácení tržeb padají. Maloobchod a stravování zkrátka tradičně bývá postiženo zpronevěrami zaměstnanců a bez průkazného evidování tržeb a nákupů se to nedá dělat. A i v restauracích začínáme platit kartami jako o život, což prostor pro nějaké nejasnosti úplně vymazává. Tohle není Balkán a je dobré si uvědomit, jak malého ptáčka se Babiš snaží polapit pomocí atomovky.

Absurdní absolutní kontrola nad každou transakcí nejen nepovede k vyššímu daňovému inkasu, ale naopak ekonomiku zadusí. O nebezpečné koncentraci podrobných dat v neoprávněných rukou ani nehovořím. K vyššímu daňovému inkasu vede úplně jiná cesta:

1) Nízké a jednoduché daně

Čím nižší daně jsou a čím snazší je jejich administrace, tím méně se jakémukoliv subjekt vyplatí trávit čas a podstupovat riziko jejich "optimalizací". Úřady včetně finanční správy nesmí být pro občana vrchností, ale partnerem. Musí skončit praxe započatá za Babiše, kdy dochází k obstavování účtů a tím k faktickému zabití firmy pro pouhé podezření, že subjekt nebo dokonce nějaký obchodní partner jeho obchodního partnera údajně krátil daně. Musí skončit nesmyslné zadržování vratek DPH po dobu měsíců či dokonce let. Sjednocení sazeb DPH povede k podstatnému zjednodušení administrace této daně i výraznému zmenšení prostoru pro daňové úniky.

2) Debyrokratizace

Čím menší podnik, tím nižší objem administrativy a norem by vůči němu měl být uplatňován. Pekárna pečící pro pár stovek známých přeci nepotřebuje být pod takovým dohledem tolika úřadů a neměla by potřebovat tolik razítek jako megatovárna zásobující miliony. Stavební řízení je brzdou rozvoje v celé střední Evropě. Kdo tu má investovat a tvořit pracovní místa, když získání stavebního povolení trvá neúměrně dlouho a často nabízí potenciál pro korupci? A proč má každý týden podnikatel trávit svůj čas s úředníky různých institucí, aby si mohli vykázat provedenou kontrolu? Prostor pro prořezání regulace je ohromný.

3) Deoligarchizace

Musí skončit paradoxní tok veřejných zdrojů, které jsou vysávány od zaměstnanců, malých a středních podniků nebo dokonce živnostníků za buzerace a kontrol úřadů, aby následně putovaly v podobě investičních a neinvestičních dotací či pobídek velkým korporacím. Počet vypisovaných podpor se musí radikálně zúžit na specifický okruh cílů, které je třeba z pohledu státu dosáhnout a nikoliv podporovat běžnou podnikatelskou činnost těch, kteří si to zvládnou oběhat. Prosperita firem musí záviset na její schopnosti přinést přidanou hodnotu zákazníkovi a dosahovat užitečných inovací, nikoliv ve schopnosti správně vyplnit tisíce stran formulářů na pořízení výrobní kapacity, která sice není tak potřebná, ale je dotovaná.

Tímto směrem vede cesta k vyšším mzdám, vyšším ziskům, vyšší životní úrovni a díky vyššímu inkasu daní to následně pocítí i lidé nemocní a v důchodovém věku. Není v tom žádná zázračná technologie, kterou je potřeba dovézt ze zahraničí, žádný objev zlatého pokladu ani jiný druh zázraku. Jde pouze o to přestat mrhat zdroji v šíleném úředním šimlu, který jsme si tu sami vyrobili. A sami ho můžeme změnit.

------------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Autor: Martin Procházka | karma: 23.66 | přečteno: 559 ×
Poslední články autora