"Nelegálové" z Rohlíku a imigrační mafie

Podle rozsahu policejních manévrů v centrále Rohlik.cz, mlaďoučkého online prodejce potravin, by se zdálo, že se tam musí pašovat drogy, zbraně, výbušniny nebo vše dohromady. Avšak důvodem velkolepých manévrů je špatné razítko.

Ti lidé zde řádně pracovali, žili, nepáchali trestnou činnost ani na rozdíl od ministra financí nekrátili daně. Měli pouze razítko z jiného členského státu EU (tedy z hlediska bezpečnostních rizik prověřeni). Nejedná se o běžence z arabských či afrických zemí, ale docela mentálně blízké Ukrajince. 

První problém se týká demonstrace síly v podání policie, která je naprosto nepřiměřená závažnosti problému. Chápu, že každý se občas rád chlubí svými úspěchy, ale pokud chcete být slavní a chcete aby se o vás psalo, tak toho policistu můžete hrát v nějakém seriálu, v bezpečnostních složkách nemáte co dělat.

Druhý závažnější se týká naší imigrační politiky, která je snad nejhloupější možná a v rámci EU naprosto unikátní. Každý jeden žadatel o dlouhodobější pobyt včetně pracovního musí absolvovat osobní pohovor na konzulátu. Zejména na Ukrajině a ve Vietnamu neexistují kapacity, které by něco takového zvládali. 

Jediný způsob je online rezervační systém s omezeným počtem termínů, které mají tím pádem cenu zlata a které bez výjimky kontrolují místní mafie. Cesta za prací do ČR je pak velmi drahá pro samotného uchazeče, který musí na cestu vynaložit značné zdroje či je mafii zavázán a ani jedno není dobré.

Důsledkem je uspokojování poptávky po pracovních silách cestami na hraně či za hranou legality, protože i pracovní agentury vázané smlouvami začínají být při opatřování pracovních sil zoufalé. Pracovní trh v ČR je díky slabému kurzu přehřátý a to problém umocňuje.

Má to tři řešení: Umožnit klidné dopapírování za pochodu namísto policejních manévrů, uznávat pracovní povolení z jiných členských států EU, což je celkem logické a v neposlední řadě upravit režim vydávání pracovních povolení a víz pro Vietnam a Ukrajinu, aby z tohoto procesu byla odstřižena tamní mafie. 

V případě těchto zemí není třeba prověřovat každého osobně a shodou okolností jsou to i země, kde máme výrazné obchodní a investiční zájmy, jimž by preferenční vztahy rozhodně prospěly.

------------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Autor: Martin Procházka | neděle 12.3.2017 20:07 | karma článku: 36,65 | přečteno: 4198x