V zájmu ČR je být v jádru evropské integrace

V následujících letech se rozhodne o tom, zda a jak poroste naše životní úroveň a jaký budeme mít vliv na okolní svět. Abychom uspěli, potřebujeme razantně změnit náš současný přístup k evropské integraci, který je trochu směšný.

Musíme razantně odmítnout oportunistické vyčkávání, jak to dopadne, abychom se ocitli na vítězné straně. Naše vnímání "my versus EU" se musí přepnout na "my jsme EU". Návrhy přicházející z EU by neměly být prezentovány jako něco, co přichází shora, už proto, že to není pravda. Je potřeba jasně definovat, jakou EU vlastně chceme, jaká jsou naše vlastní řešení a hledat pro ně spojenectví.

Dosud jsme bohužel s vlastními řešeními nepřicházeli. Ze vznešené evropské myšlenky o společném prostoru, kde všechny národy a všichni jednotlivci žijí svobodně a v míru, nám zůstala prakticky jen láska k evropským fondům. Jsme velmi dobří v tom, že poučujeme ostatní, jak jsou jejich řešení např. v uprchlické krizi hloupá a sami jsme pomohli několika policisty a částkou ve výši čtvrtiny kompenzace sucha pro české zemědělce.

Vrcholní představitelé neumí pořádně anglicky a myslí si, že největší váhu v mezinárodních vztazích má připravené prohlášení, které na společném jednání přečtou z papírku. Ale je to naše vina, to my voliči tolerujeme ministry, kteří opíšou bakalářku ze středoškolských výpisků. 

Abychom uspěli, potřebujeme úplně jiný level profesionality politického i diplomatického zastoupení v EU. A především bychom si měli ujasnit, co chceme a proč. Dosavadní prosperita této země je úzce svázána s eurozónou.

Odmítám oportunistické vyčkávání, zda eurozóna dopadne dobře a my budeme moci vytěžit výhody nebo dopadne špatně a my na ně budeme moci strouhat mrkvičku. Pokud by eurozóna selhala, tak nás před dopady vlastní měna neochrání. Buďme její součástí, vstupme do ní co nejdříve a podílejme se na řešení výzev, kterým čelí.

Odchod Británie znamená utužení jádra evropské integrace kolem eurozóny. Naše nečlenství oslabuje naši pozici a to vzhledem k našemu těsnému svázání s eurozónou a zejména Německem není v našem zájmu. 

Euro je prý čistě politický projekt. Realita je taková, že je to projekt politický i ekonomický. Přijetí eura urychlí naši konvergenci k vyspělým zemím západní Evropy a posílí naši politickou pozici v rámci EU. Obojí je velmi důležité. Mají-li naše podniky vyplácet vyšší mzdy, tvořit více přidané hodnoty a uspět i na trzích finálních výrobků mimo eurozónu, euro v tom dokáže pomoci. A je to i jasný politický signál, že tato země patří do srdce Evropy a ne do zadku Asie.

------------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Autor: Martin Procházka | středa 19.4.2017 20:23 | karma článku: 18,38 | přečteno: 1249x
  • Další články autora

Martin Procházka

Ukrajinu v tom nesmíme nechat

13.2.2022 v 9:33 | Karma: 34,76

Martin Procházka

Nezavrhujme povinné očkování

25.10.2021 v 20:59 | Karma: 36,41

Martin Procházka

Babišova drahota

28.9.2021 v 20:46 | Karma: 27,05

Martin Procházka

Nekrolog za Zonky

31.8.2021 v 17:54 | Karma: 43,31

Martin Procházka

Prolhaný a zpackaný lockdown

20.3.2021 v 22:46 | Karma: 45,00
  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007