Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

kaktusak

16. 7. 2012 18:52
Většina půdy byla pronajata po většinu historie.

Tedy od nejstarších dob až někdy do poloviny 19. století. Takže teprve posledních asi sto let hospodaří na půdě vlastníci. Ovšem tito vlastníci přišli k majetku pomocí konfiskace pronajatých polí (podle dnešních pravičáků tedy krádeží). Když restituovat, tak opravdu důsledně.

Zato taková Británie chránila vlastníky důsledně. K žádnému nucenému prodeji půdy v 19. století nedošlo, šlechticům zůstala veškerá práva, takže směle vyháněli nájemce (vyklizení venkova, ohrazování). To vedlo ke zbídačení velké části národa, v podmínkách svobodného trhu se rozvíjela dětská práce, pochopitelně pouze dobrovolná. Kdo nechtěl přistoupit na pracovní podmínky, nemusel. Gentlemani cynicky žertovali, jak osvobodili lůzu od půdy, a Karel Marx měl množství studijního materiálu pro své teorie.

0 0
možnosti

stařec bez moře

16. 7. 2012 15:18
Nejvíc mne štve

těch 40mld dotací, které zemědělci prohospodaří anebo si za ně koupí americké traktory a kombajny, které v Rakousku ani Německu neuvidíte.

0 0
možnosti

hovn

16. 7. 2012 11:24
Ještě žádnému článku

jsem nedával karmu s takový porozuměním. Nelze nic jiného než souhlasit a dále konstatovat, že neexistuje v tomto státě žádná jiná oblast, ve které by bolševici napáchali tak gigantické škody. Bylo by to však na velmi dlouhý výčet, na který zde není prostor. Z mého pohledu pak za nejsmutnější považuji téměř absolutní ireverzibilitu tohoto marasmu Když to trochu přeženu, tak snad jako jediným produktivním řešením by bylo udělat z tohoto odvětví jakýsi celonárodní skanzen a vozit sem turisty z celého světa, aby seznali, kam až může ústit nebetyčná blbost

0 0
možnosti

wiki5

16. 7. 2012 16:41
Re: Ještě žádnému článku

souhlas... akorat nevim jestli neexistuje jina oblast. Uz za totace jsem veril, ze nejvetsi skodu pachaji komuniste na lidech, na jejich mysleni, na jejich moralce, etice... A to si myslim dodnes. Ekonomicke skody z toho vyplyvajici jsou videt vsude.

0 0
možnosti

svedek casu

15. 7. 2012 21:22
Karma

R^

1 1
možnosti

Karl Novak

15. 7. 2012 20:58
Soběstační nejsme

v produkci rýže, fíků, pomerančů, mořských ryb, soli a desítkách dalších potravin.

Vůbec ničemu to nevadí. Dosahování samostatnosti je nesmyslem.

3 1
možnosti

Martin Procházka

15. 7. 2012 20:58
Re: Soběstační nejsme

R^

0 0
možnosti

hafusak2

15. 7. 2012 20:52
Družstva u nás existovala už od r. 1870,

tj. 50 let před komunisty a k jejich největším propagátorům patřil předseda agrárníků p. A. Švehla. Jenže Vy nevidíte ono "spojení práce a kapitálu", ale do problematiky mícháte napodobené kolchozy 50-tých let. Raději toho nechte. Problematice nerozumíte, nic o tom nevíte, jen si děláte ostudu. Rv

3 1
možnosti

Martin Procházka

15. 7. 2012 21:00
Re: Družstva u nás existovala už od r. 1870,

Až na to, že v 50 letech proběhla násilná kolektivizace a družstva se nestala svobodnou volbou. Já si myslím, že tomu rozumím perfektně, tak mi to zkuste vyvrátit nějak konkrétněji.

3 1
možnosti

guam

15. 7. 2012 20:46
děláte jako

když tomu rozumíte na 100%. Pravda je ovšem taky v tom, že stát vlastně zemědělce nedotuje, spíše jim bere, viz zelená nafta. Tím se naši dostanou do skluzu proti ostatním lidem tohoto ražení v okolních státech. Budou muset totiž zvýšit ceny , nikdo je kupovat nebude protože budou drahé a budou kupovat tyto věci v cizině anebo od států, které dotují vlastní zemědělce a tudíž mohou mít ceny levnější. Tudíž naši lidé příjdou na buben. ČR přestane být soběstačná v zemědělství a budeme muset drasticky dovážet za ceny, které budou určeny. A vězte, že nám to draze omastí..

 Vláda by měla do našeho zemědělství spíše investovat, než jim brát. Vůbec to žádnému člověku nezávidím, kteří pěstují obilí a další věci, které nutně potřebujeme k naší obživě. jejich práce je od rána do večera s bídným výsledkem a mizernými zisky. Je to dědičná rodná půda a nechtějí se jí vzdát a dělají to skoro zadarmo.

Otázka: dělal byste to taky anebo s tím švihl?

0 0
možnosti

Paeris Kiran

15. 7. 2012 20:50
Re: děláte jako

Drobná poznámka- soběstační v zemědělství nejsme a nikdy sme nebyli- to že naše zemědlství bylo schopné vyprodukovat dostatek potravin zcela stojí na tom že stroje mají palivo, a můžeme používat zázraky moderní chemie- hnojiva (která se stejně ovšem vyrábí z ropy).

bohužel tato klíčová surovina se jaksi na našem území nenachází... tudíž mluvit o nějaké soběstačnosti se současnou populací nemá smysl. Nutno podotknout že podle tohoto měřítka není soběstačná prakticky ani Francie nebo Německo.

Pokud by hypoteticky Arabové a Rusové skutečně tak na rok dva utáhli kohoutky tak se Evropa může rozloučit se 100 miliony lidí protože nebude jak pro ně vyprodukovat jídlo.

1 1
možnosti

Paeris Kiran

15. 7. 2012 20:46
Jako typický příklad "zbytečného"

Základním problémem je naprosto zbytečné hospodaření na spoustě ploch. (což je ovšem problém celoevropský daný zbytečnými dotacemi zemědělské nadprodukce...)

Výsledek je totiž takový že v Evropě se vyprodukuje zbytečně moc potravin které se tu nespotřebují, a ti co by si je hypoteticky mohli na této planetě koupit buď mají samy nadbytky a nebo ani nemají čím zaplatit jejich produkci... natož ještě dopravu někam do háje... vyjde levněji to zničit. S rozdáváním zbytku světa by nás to stálo ještě víc.

Jinak v zcela tržním prostředí by naši zemědělci díky nižším cenám západní Evropu zválcovali snadno (no možná poláci by na tom byli lépe)

Řešení současného problému je prosté a jednoduché- totální zrušení veškerého státního (a nadstátního EU)  sponzoringu produkce potravin a zemědělství jako celku. Žádný zemědělec v EU by neměl dostat ani Euro pokud vyprodukuje byť jediné zrníčko obilí které se skutečně nesní... Stejně tak by měla zcela být ukončena jakýkoli dotování převozu potravin.

1 1
možnosti

Paeris Kiran

15. 7. 2012 21:01
Re: Jako typický příklad

Druhá věc... pokud už někdo nezbytně musí provozovat zemědělství... co je špatného na ohrazené travnaté pastvině s krávami? Její náklady jsou více méně minimální (krávy umí žrát samy)

Skákat radostí že máme tuny obilí na spálení v elektrárně? K ničemu. ( a travnatá pastvina ochrání půdu před deštěm a erozí 1000x lépe než jakékoli "pole".

Ale kolik na tohle dostanete dotací že?

Nemám nic proti mechanizovanému zemědělsví "ve velkém" je vskutku efektivní ale musí být provozováno jenom dle nutnosti... ne ho sponzorovat jenom proto že potřebujeme zaměstnat lidi a vytvořit iluzi "že se něco děje".

totální absence jakékoli lidské aktivity je často tím nejlepším přístupem který lze zvolit.

0 0
možnosti

MatX

15. 7. 2012 20:40
Hodně zjednodušený pohled

Článek mi přijde jeho hodně zjedodušený pohled na problematiku našeho zemědělství, který sice kritizuje jednu nepříliš správnou věc, ale na druhou stranu nevidí dál než za vlastní branku.

Naši zemědělci jsou nuceni fungovat na mezinárodním trhu, který je pokřivený jak jen to jde. Jde tu o dotace, úlevy a další platby od jednotlivých států. Takže co očekáváte? Že naši zemědělci půjdou s písní na rtech hlavou proti zdi? A proč? Oni se chovají zcela ekonomicky, snaží se přežít, ale přežít se dá jen díky státní podpoře. Dá se říci, že se jim to i přes všechny problémy daří.

Existence družstev je pro naše zemědělství také bohužel nezbytná. Malí farmáři jsou sice hezkým doplňkem a mohou pěstovat "BIO potraviny", ale tím to také končí. Tady není nikdo, kdo by si mohl dovolit koupit nebo pronajmout taková území jako mají dnešní družstva a na nich hospodařit. Konečně družstva fungují po celém světě v různých podobách. Za efektivní jistě nelze považovat platby za to, že nechání půdy ladem.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

15. 7. 2012 20:52
Re: Hodně zjednodušený pohled

no upřímě řečeno než jim platit za zbytečnou produkci kterou pak na další náklady někde spálíme tak by vyšlo lépe jim za to "nic" platit rovnou.

ztráty by byli menší. (Přirozeně nejefektivnější by bylo jim za to ležení ladem neplatit nic... což by ovšem měli dělat automaticky když produkci z toho neprodají... jakákoli práce je v danou chvíli mrhání energií)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS